‹ Tilbage

Pingprisen 2022

I år er det 10. gang, at den danske tegneseriepris Pingprisen uddeles for at hylde de bedste danske tegneserier inden for syv forskellige kategorier.

Den nuværende Pingpris er blevet uddelt hvert år siden 2012, men oprindeligt blev prisen uddelt helt tilbage fra 1986 til 1996. Det var avisen B.T., der dengang tog initiativ til, at der skulle uddeles en ærespris til tegneserietegnere eller -formidlere.

© Patrick Steptoe

Ingo Milton, tegner og medlem af Danske Tegneserieskabere, fortæller her, hvorfor det er vigtigt, at vi i Danmark holder fast i at hylde tegneserierne:

“Langt hovedparten af de tegneserier, der udgives i Danmark, er oversatte serier, som er skabt i en udenlandsk kontekst. Hvis vi ønsker, at også dansk kultur og sprogtone skal spille en rolle i de billedfortællinger, vi spejler os i, må vi skabe vores egne. Men de får kun luft under vingerne, hvis vi hører om dem, fortæller om dem og deler vores oplevelser af dem med hinanden.

Det har Pingprisen arbejdet for gennem de sidste ti år, og den gør det stadigt bedre. I år har man f.eks. lavet en række korte, veloplagte videoportrætter af de nominerede serieskabere”.

Hvis du vil have et lynkig på en del af den danske tegneseriescene, så check dem ud lige her.

Vinderne til årets prisuddeling 2022

Udover de syv kategorier uddeles der også hvert år en ærespris til en person, som har en særlig betydning for tegneserien i Danmark.

I år gik prisen til Søren Vinterberg, som er journalist, forfatter, oversætter og tegneseriekender.

Om ham skriver juryen:

Søren Vinterberg har som formidler, kritiker og kurator, særligt hos dagbladene Information og Politiken, haft en enorm betydning for udbredelsen af kvalitetstegneserier og den samlede opfattelse af kunstformen i Danmark over de seneste 50 år.

Han har med stor indsigt og kærlighed arbejdet nærmest uopholdeligt og ikke mindst begavet og handlekraftigt på at højne tegneseriens status i Danmark og på at fremme udbredelsen og kvaliteten af tegneserier“.

Vinderne af de øvrige kategorier gik til:

  • Årets journalistiske tegner: Niels Bo Bojesen (Jyllandsposten)
  • Bedste danske tegneserie: I morgen bliver det bedre 2: Dronningen af Karoline Stjernfelt
  • Bedste internationale tegneserie: Monsters af Barry Windsor-Smith
  • Bedste internationale tegneserie på dansk: En dag – altid af Jordi Lafebre
  • Bedste børne/ungdomsserie: Heartstopper bog 1 og 2 af Alice Oseman
  • Bedste danske nettegneserie: @linehostrup af Line Høstrup
  • Bedste danske debut: Pseudo af Mat (Matilde Digmann)

Du kan læse mere om vinderne og juryens begrundelser på www.pingprisen.dk

Årets prisuddeling blev afholdt i Kulturhuset Islands Brygge lørdag d. 28. maj, hvor alle fra tegneseriebranchen mødtes for at fejre de bedste tegneserier og skaberne bag.

Arrangementet er støttet af VISDA Kultur.

Søren Vinterberg får overrakt årets ærespris for at højne tegneseriens status i Danmark og for at fremme udbredelsen og kvaliteten af tegneserier © Erik Petri