‹ Tilbage

Grafiske mønstre inspireret af Københavns bydele

Ulla Korgaard er grafisk designer og arbejder til dagligt med en bred pallette af grafiske opgaver som selvstændig i Designeriet.

I foråret 2021 modtog hun et arbejdslegat fra VISDA’s Kulturelle Midler via Visuelt Forum, og det gav hende mulighed for at udfolde et spirende projekt med at lave mønstre inspireret af Københavns mange bydele.

© Ulla Korgaard

Hvordan opstod ideen med at designe bymønstre?

”Jeg blev inspireret til at designe bymønstre under Corona-lockdown. Ligesom så mange andre, gik jeg adskillige ture, og jeg gik mange af de samme steder. Under de her ture lagde jeg mærke til flere ting i gadebilledet, og jeg begyndte at hive inspiration ind fra de forskellige områder og tænke det ind i mønstre. Der var stor forskel på byggestilen alt efter, hvor jeg gik henne, og det samme gjaldt stemningen. Og det har jeg forsøgt at få ind i mønstrene, så de får forskellige udtryk”.

”Med legatet fik jeg mulighed for at udforske Ørestaden. Her fik jeg en stærk fornemmelse af, hvordan naturen bliver tænkt ind i arkitekturen, hvilket adskiller denne bydel fra de øvrige i København. Der er fx mange kanaler, og når solen skinner, opstår der refleksioner på de ellers lidt kedelige betonsøjler, der er den bærende konstruktion til metroen. Følger man metrolinjen til Fields, vil man tilsvarende se, hvordan træerne langs vejen danner skygger på facaden af Fields. Det er så smukt og helt tydeligt at se, at det er skyggen på et træ. Og det er blandt andet en af de ting, jeg har ladet mig inspirere af til et mønster”.

© Ulla Korgaard

Hvad er formålet med projektet?

”Formålet med projektet er at kunne bruge mønstrene på tekstiler og andre livsstilsprodukter. Jeg arbejder henimod at kunne tilbyde det som endnu et ben i mit virke som grafisk designer. Det er virkelig spændende at arbejde med mønstre, men det er også lidt specielt at lave. Det er teknisk lidt avanceret og anderledes rent kreativt end klassisk grafisk design. Når jeg designer mønstre, har jeg brug for alle mine kompetencer – både at tegne, fotografere og selve det kompositoriske i at kunne få et mønster til at fungere. Og det er bare rigtig fedt!”

© Ulla Korgaard

Hvad har tilskuddet fra de Kulturelle Midler betydet for dig?

”De Kulturelle Midler fra VISDA har betydet, at jeg kunne afsætte mere tid til mit projekt og gå på opdagelse nye steder. Til at starte med var det jo bare et personligt projekt for mig, men idet jeg fortalte om mit projekt til andre og søgte støtte til det, blev det på en måde en validering af mit projekt. Selve godkendelse føltes som en anerkendelse af mit projekt, og det måtte også betyde, at andre syntes, det var spændende at se det blive udfoldet. Det blev på en måde mere konkret i den forstand, at jeg fik betaling for det, jeg skulle lave, og der var en deadline for, hvornår jeg skulle levere. Og det gav et ekstra lag af seriøsitet.”

Visuelt Forum uddelte i alt 34 arbejdslegater i 2021, som blev støttet af VISDA’s Kulturelle Midler.

Du kan læse meget mere om projektet på Ullas hjemmeside eller på hendes Instagram-profil.